“Patrimoines Européens et eco-citoyenneté pour prévenir le décrochage scolaire”
05/05/2022 2023-11-28 11:05“Patrimoines Européens et eco-citoyenneté pour prévenir le décrochage scolaire”
“Patrimoines Européens et eco-citoyenneté pour prévenir le décrochage scolaire”
Un proiect Erasmus+ la Liceul Teoretic “Nicolae Titulescu”, Slatina
prof. Vladescu Elena
In perioada 2019-2022 se deruleaza, la liceul nostru, un proiect Erasmus+ cu tema “Patrimoines Européens et eco-citoyenneté pour prévenir le décrochage scolaire”. Partenerii sunt scoli din Insula Reunion, Portugalia, Italia si Romania.
Acest proiect are ca obiective:
schimb de experiență între parteneri;
conștientizarea elevilor in legatura cu bogățiile naturale și culturale ale țării lor pentru a le putea pune în valoare, pentru a-și dezvolta competențele și aptitudinile;
prevenirea/reducerea abandonului școlar;
depășirea de către elevi a barierelor geografice și psihologice pentru a înțelege mobilitatea europeană si pregatirea pentru integrarea profesională pe piața europeană a muncii;
dezvoltarea abilităților transversale la elevi prin „experiențe trăite” care să îi facă să fie actori activi ai propriei dezvoltări;
pregatirea elevilor pentru a deveni cetățeni activi și adevărați ambasadori ai vieții ecologice și culturii în țara / orașul / școala lor.
În plus, s-au desfasurat activitati conexe de selectie a participantilor, pregatire, diseminare si valorizare, monitorizare si evaluare.
Intre 14 si 21 martie 2022, a avut loc o reuniune de proiect in Barreiro, Portugalia. Din liceul nostru, au participat sase elevi, insotiti de trei cadre didactice.
Activitatile reuniunii au cuprins vizitarea scolii, intalnire cu reprezentantii comunitatii locale, prezentarea de catre fiecare scoala partenera a liceului, orasului si a trei specii de plante/animale pe cale de disparitie.
Foarte interesante au fost vizitele de documentare la morile de vant din Barreiro, la manastiri si muzee din Lisabona.
Practica ecologica in padurea Mata da Machada si in rezervatia naturala Tapada da Mafra, precum si atelierele de reciclare a deseurilor electronice si de apicultura, au fost deosebit de apreciate de elevi.
Rezultatele principale asteptate de liceul nostru, sunt: imbunatatirea competentelor cheie si transversale, digitale si anteprenoriale, a competentelor lingvistice intr-o limba straina, prevenirea/reducerea abandonului școlar. Alte produse ale invatarii la care ne asteptam: secvente de invatare centrate pe elev, prezentari, analize, expozitii de pictura, metode inovative de predare, portofolii electronice, blogul de diseminare a rezultatelor proiectului, activități pe platform eTwinning.
Schimbând vieti, deschizând minti!
Programul Uniunii Europene pentru educatie, formare profesională, tineret si sport 2014-2020
Proiect realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene, în cadrul Programului Erasmus+. Conținutul prezentului material reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului, iar Agenția Națională și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care conținutul informației va fi folosit.